فیگما چیست؟ آشنایی کامل با نرم افزار طراحی Figma
اگر مدت زمان طولانی را در دنیای طراحی سپری کرده باشید، حتما تا الان نام Figma را شنیدهاید. ابزارهای زیادی هستند که به شما کمک میکنند تا به اهداف خلاقانه خود دست پیدا کنید. فیگما (Figma) یک انتخاب بسیار خوب برای تیمهای طراحی UI/UX است اما فیگما چیست و چه کاریهایی میتوان با این ابزار انجام داد؟ فیگما یکی از ابزارهای بسیار خوب در حوزه طراحی است اما اگر با آن آشنایی کافی نداشته باشید، ممکن است کار کردن با آن برای شما سخت باشد. پس در ادامه با هم بررسی میکنیم که فیگما چه کاری انجام میدهد؟ چه ویژگیها و امکاناتی دارد؟ و چه زمانی میتوانید از آن استفاده کنید؟
فیگما (Figma) چیست؟
فیگما توسط Dylan Field و Evan Wallace در سال ۲۰۱۲ در سانفرانسیسکو تاسیس و در سال ۲۰۱۶ منتشر شد، این نرم افزار یک ابزار طراحی گرافیکی آنلاین پیشرفته است که امکان کار مشترک را روی نمونهسازی اولیه UI/UX ارائه میدهد. یک برنامه قدرتمند که به شما امکان میدهد طرحهای UX منحصر به فردی ایجاد کنید که کاربر پسند و در عین حال حرفهای باشند. فیگما یکی از ابزارهای UX است که در درجه اول افرادی را که میخواهند رابط کاربری طراحی کنند، هدف گرفته است. در حال حاضر فیگما بخشی از محصولات شرکت Adobe است. Adobe این شرکت را در سپتامبر ۲۰۲۲ به مبلغ ۲۰ میلیارد دلار خرید.
از فیگما همچنین میتوان برای طیف گستردهای از کارهای مربوط به طراحی و گرافیک مثل آماده کردن پستهای شبکههای اجتماعی یا وایرفریم استفاده کرد. چیزی که فیگما را از سایر ابزارهای طراحی رابط کاربری و تجربه کاربری متمایز میکند، این است که شما میتوانید به صورت آنلاین، از هر کامپیوتر یا مرورگری به تمامی قابلیتها و پروژههای فیگما به طور کاملا رایگان دسترسی داشته باشید. در نتیجه، میتوانید بدون خرید لایسنسهای گران قیمت یا دانلود و نصب نرمافزارهای پیچیده، به سرعت و در هر مکان یا زمانی کار خود را انجام بدهید.
فیگما به قدری کاربردی است که حتی غولهای فناوری اطلاعات مثل مایکروسافت هم نمیتوانند بدون آن زندگی کنند. این اپلیکیشن طراحی محبوب، به قدری برای تیم طراحی مایکروسافت کلیدی شده است که جان فریدمن، معاون طراحی و تحقیقات شرکت مایکروسافت، آن را با آب و هوا مقایسه میکند.
برای چه کارهایی میتوانیم از فیگما استفاده کنیم؟
حالا که اطلاعات اولیهای درباره فیگما پیدا کردیم، در ادامه با هم بررسی میکنیم که با کمک فیگما چه کارهایی میتوانیم انجام دهیم.
۱. طوفان فکری
فیگما یک ابزار مفید برای طوفان فکری است. شما میتوانید از امکانات آن برای نوشتن هر چیزی که ممکن است بعدا نیاز به مراجعه به آن داشته باشید، استفاده کنید. از دیگر امکانات آن میتوانیم به استفاده از شکلهای مختلف و امکان گذاشتن نظر (کامنت) اشاره کنیم.
به طور مثال اگر در مرحله تصویرسازی برای یک پروژه بزرگ هستید و میخواهید افکار خود را یک جا جمعآوری کنید، احتمالا نوشتن ایدهها به صورت آنلاین برای شما آسانتر خواهد بود. علاوه بر این شما میتوانید به سایر همکاران خود هم دسترسی دهید تا ایدههایتان را با هم به اشتراک بگذارید.
۲. طراحی صفحات وبسایت
طراحی یک وب سایت خوب برای کسب و کارهایی که میخواهند درآمد خود را افزایش بدهند و افراد بیشتری را جذب کنند، خیلی اهمیت دارد. اما قبل از اینکه سایتی شروع به کار کند، برنامهریزیها و کارهای زیادی در پشت صحنه انجام میشود. برای طراحی این صفحات میتوانید از فیگما استفاده کنید.
در Figma میتوانید اندازهها و ابعاد مختلفی را انتخاب کنید تا صفحهای که طراحی میکنید را در ابعاد واقعی ببینید. به عنوان مثال، اگر در حال طراحی صفحهای هستید که در گوشیهای هوشمند استفاده میشود، میتوانید از بین اندازههای مختلف، اندازه صفحه آیفون را انتخاب کنید.
همچنین میتوانید کارکردهای مفید و شیوه عملکرد صفحه مثل اسکرول کردن را هم در لحظه و به صورت واقعی انتخاب کنید و ببینید.
۳. آماده کردن نمونه اولیه یا پروتوتایپ اپلیکیشن
فیگما یک ابزار ضروری برای طراحان رابط کاربری (UI) و تجربه کاربری (UX) است. اگر میخواهید نمونههای اولیه (پروتوتایپ) یک اپلیکیشن را طراحی کنید و ببینید که چگونه در دستگاههای مختلف نمایش داده میشود، این ابزار فوقالعاده است.
هنگام درست کردن یک پروتوتایپ با برنامه Figma، شما میتوانید متن اضافه کنید، فونت و اندازهها در آن را تغییر دهید، پلاگینهای مختلف را ادغام کنید و کارهایی از این دست انجام دهید.
۴. مدیریت پروژه
هنگامی که به نرم افزار مدیریت پروژه فکر میکنید، ممکن است جیرا یا ترلو برای شما تداعی شود؛ اما اگر در حال حاضر از Figma برای طراحی پروژههای خود استفاده میکنید، امکان استفاده از آن برای مدیریت پروژهها هم وجود دارد.
فیگما ابزارهای مختلفی دارد که میتوانید از آنها برای مدیریت پروژه استفاده کنید. به عنوان مثال، میتوانید با افراد زیادی همکاری کنید و نظرات آنها را بسنجید. علاوه بر این، میتوانید از اشکال و متن در Figma برای درست کردن جدول زمانبندی پروژه استفاده کنید. امکان استفاده از پلاگینهای مختلف هم برای مدیریت پروژه در فیگما فراهم شده است.
۵. درست کردن نقشه ذهنی (Mind Map)
فیگما ابزار بسیار خوبی برای درست کردن نقشه ذهنی است. در Figma چندین الگو برای کشیدن نقشه ذهنی پیدا خواهید کرد که میتوانید از آنها برای شروع کار استفاده کنید. به علاوه ابزارهای زیادی هم برای طراحی نقشههای ذهنی در اختیار شما قرار دارد.
Figma این امکان را به شما میدهد که نقشههای ذهنی خلاقانهای طراحی کنید. به عنوان مثال، علاوه بر استفاده از متن، میتوانید از نشانهها، شکلها و استیکرهای مختلف برای ترسیم آنچیزی که در نظر دارید، استفاده کنید. شما حتی میتوانید به سایر همکاران خود دسترسی دهید تا در این طراحی مشارکت کنند یا طرح شما را ببینند.
۶. امکان تصویرسازی خلاقانه
فیگما یکی از بهترین ابزارهای طراحی رابط کاربری (UI) در بازار است و کاربردهای زیادی برای طراحان دارد. اما حتی اگر در سایر حوزههای خلاقانه هم فعالیت دارید، میتوانید از Figma به روشهای مختلف استفاده کنید. استفاده از فیگما برای مراحل اولیه طراحی و برنامهریزی کاربردی است و میتوانید از آن در کنار اپلیکیشنهای دیگر، برای تسهیل مشارکت با دیگران استفاده کنید. فیگما قالبهای متنوعی دارد و میتوانید از آن برای طراحی لندینگ پیج هم استفاده کنید.
بهترین ویژگیهای فیگما چیست؟
در ادامه به بعضی از بهترین ویژگیهای فیگما اشاره میکنیم که باعث شده است تا این نرمافزار از بهترینهای بازار در طراحی تجربه کاربری UX باشد:
۱- مبتنی بر وب بودن (آنلاین)
اولین و مهمترین وجه تمایز فیگما با سایر ابزارها در مبتنی بر وب بودن آن است. بر خلاف سایر ابزارها که نیاز به نصبهای سنگین، ملزومات دست و پا گیر و بهروزرسانیهای نرمافزاری آزاردهنده دارند، فیگما با دسترسی کاملا ساده به مرورگر و ورود به سایت کار میکند و استفاده از آن را بسیار آسان و در دسترس است.
علاوه بر این، از آن جایی که فیگما مبتنی بر بستر ابری یا cloud-based است، هر کاری که روی فایلهای خود انجام میدهید بهطور خودکار ذخیره میشود و میتوانید به راحتی آن را با ارسال لینک، با همکاران خود به اشتراک بگذارید. اگر اتصال اینترنت نداشته باشید،کارهای شما به صورت پیشنویس ذخیره شده و پس از دسترسی به اینترنت، بهطور خودکار ذخیره میشود. در ضمن فیگما یک برنامه برای کار با ویندوز و iOS هم دارد که میتوانید با کمک آن روی دسکتاپ یا تلفن همراه خود هم کار کنید.
۲- داشتن طرحهای اشتراک رایگان و کاربردی
فیگما طرحهای اشتراکی مختلفی دارد؛ مثل داشتن فایلهای نامحدود، تعداد همکاران نامحدود، سه فایل فیگما و FigJam، دسترسی به کتابخانه و پلاگینهای مختلف، ویجتها و قالبها و امکان کامنت گذاشتن. دسترسی به همه این ویژگیها در یک نسخه رایگان بسیار چشمگیر و یکی از دلایل محبوبیت فیگما است.
نسخه رایگان فیگما به شما این امکان را میدهد که بدون هیچ هزینهای یاد بگیرید و آزمون و خطا کنید. این نسخه رایگان برای پروژههای کوچک یا ساده، مبتدیها یا کسانی که تنها میخواهند از یک برنامه مبتنی بر وب استفاده کنند، عالی است. اما افراد حرفهای یا کسانی که روی پروژههای بزرگ کار میکنند، به ابزارهای بیشتر و متنوعتری نیاز دارند. برای آنها استفاده از نسخه حرفهای فیگما پیشنهاد میشود که طرحها، امکانات و هزینههای مختلفی دارد.
۳- امکان همکاری و مشارکت در لحظه
این پلتفرم طراحی UI/UX مبتنی بر وب، کاملا با اصول کار تیمی مطابقت دارد؛ چون امکان همکاری و مشارکت افراد مختلف را به راحتی فراهم میکند. چند طراح میتوانند به صورت همزمان و در لحظه روی یک پروژه کار کنند و آن را ویرایش کنند، نظر بدهند، بحث کنند، ببینند چه کسی روی چه چیزی کار میکند، تغییرات را ردیابی کنند و فایل را به دلخواه تغییر بدهند.
۴- امکان انتقال آسان
اگر در حال حاضر از ابزارهای طراحی دیگری استفاده میکنید و میخواهید به فیگما منتقل شوید، نگران نباشید. فیگما این امکان را برای شما فراهم میکند که تمام پروژههای خود را بدون مشکل منتقل کنید.
البته هیچ دکمهای به عنوان «انتقال» وجود ندارد که به طور جادویی همه کارها را برای شما انجام دهد، اما افزونهها و ویژگیهایی مثل کشیدن و رها کردن (Drag & Drop) و مواردی مشابه وجود دارند که به تبدیل اکثر مولفهها کمک میکنند و فرایند انتقال را تا حد ممکن آسان میکنند.
۵- یادگیری آسان
طراحان یا توسعهدهندگان در سراسر جهان هر چقدر هم که حرفهای باشند، نمیدانند چگونه از تک تک ابزارها، برنامهها و پلتفرمها استفاده کنند. تسلط بر تعداد زیادی از ابزارها در صنعت رقابتی و رو به رشدی مثل طراحی نرمافزار، یک امتیاز و مزیت رقابتی است. به همین دلیل است که برنامههایی که امکان یادگیری و تسلط بر آنها آسانتر و سریعتر است، محبوبیت بیشتری دارند. فیگما جزو ابزارهایی است که یادگیری آن آسان است و شما میتوانید با تلاش و تمرین کافی در آن حرفهای شوید.
استفاده از Figma چه معایبی دارد؟
استفاده از فیگما معایبی هم دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- از فیگما نمیتوان به صورت آفلاین استفاده کرد.
- فیگما در بعضی از مرورگرها کار نمیکند.
- امکان کنترل نسخهها در فیگما وجود ندارد.
- در فیگما امکان جستجو متن وجود ندارد.
- گاهی بارگذاری فایلها در فیگما زمان زیادی طول میکشد.
- فیگما ابزارهای متنوعی برای ویرایش تصویر ندارد.
- استفاده از فیگما نیاز به رم و کارت گرافیکی نسبتا قوی دارد.
جمعبندی
فیگما یک ابزار مبتنی بر وب بسیار کاربردی در حوزه UI/UX است. که استفاده و کاربردهای متنوعی دارد. یکی از مزایای بسیار خوب فیگما دسترسی راحت آن است. آشنایی با ابزارهای به روز دنیا، به شما در پیشروی در مسیر شغلی کمک بسیاری میکند و ما در این مقاله سعی کردیم این ابزار کاربردی را به شما معرفی کنیم و امکانات، ویژگیها و معایب آن را با هم بررسی کردیم.