توسعهدهندههای حرفهای به فریم ورک جاوا اسکریپت متکی هستند. این چارچوبها یا همان فریمورکها، از زبان وب پشتیبانی میکنند که از سبکهای برنامهنویسی رویداد محور، عملکردی (Functional)، شیگرا و مبتنی بر پروتوتایپ پشتیبانی میکنند. توجه داشته باشید که فریمورکهای JavaScript دارای سبکهای مختلفی هستند. در این مقاله ویژگیها، مزایا و کاستیهای ۷ مورد از بهترین فریمورکهای این زبان (JS) را در سال ۲۰۲۳ را بررسی میکنیم. اما قبل از آن بهتر است در مورد چیستی JavaScript Frameworks صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
فریم ورک جاوا اسکریپت چیست و چه کاربردی دارد؟
چارچوبهای توسعه وب مانند جعبه ابزاری هستند که به برنامهنویسها و توسعهدهندگان نرمافزار کمک میکنند تا وبسایتها و اپلیکیشنهای وب را راحتتر بسازند. جعبه ابزاری که مجموعهای از ابزارها و قوانین را برای ایجاد سریعتر و سادهتر وبسایتها فراهم میکند. چارچوب جاوا اسکریپت، نوع خاصی از جعبه ابزار برای توسعه وب است که به زبان برنامهنویسی جاوا اسکریپت نوشته شده است. این چارچوبها به برنامهنویسها، مجموعهای از توابع و ابزارهای از پیش ساخته شده را میدهند که میتوانند از آنها برای ساخت وبسایت خود استفاده کنند.
این ابزارها مانند بلوکهای ساختمانی هستند که میتوان آنها را سفارشی کرد و با هم ترکیب کرد تا وبسایت آنطور که میخواهند کار کند. بنابراین، باعث صرفهجویی در وقت و تلاش برنامهنویسان میشود؛ چرا که مجبور نیستند هر بار که یک وب سایت میسازند، از صفر شروع کنند.
مطالعه بیشتر: آشنایی با فریمورکهای بک اند (Backend)
۷ فریمورک برتر جاوا اسکریپت در ۲۰۲۳
حال که متوجه شدیم فریمورکهای جاوا اسکریپت چیستند و چه کاربردی دارند، بهتر است بدون اتلاف وقت سراغ اصل مطلب برویم؛ یعنی معرفی بهترین فریم ورکهای جاوا اسکریپت در سال ۲۰۲۳!
در ادامه ۷ فریمورک مطرح را با جزئیات معرفی میکنیم.
۱- فریم ورک جاوا اسکریپت انگولار (Angular)
انگولار (Angular) یک فریمورک بسیار مفید و کارآمد برای توسعه وب با استفاده از جاوا اسکریپت است. این چارچوب به صورت رایگان در دسترس است و توسعهدهندگان از آن برای ایجاد برنامههای یک صفحهای (SPA) استفاده میکنند. Single Page Application نوعی وبسایت یا وباپلیکیشن است که در آن همه چیز در یک صفحه اتفاق میافتد؛ به جای اینکه هر بار که روی چیزی کلیک میکنید صفحات جدیدی از سرور بارگیری شود. این نوع از وبسایت یا وباپلیکیشن تجربه کاربری روانتر و سریعتری را ارائه میدهد.
کاری که Angular انجام میدهد این است که قابلیتهای اضافی را به HTML معمولی اضافه میکند، میتواند دستورالعملهای ویژه در کد HTML را درک کند و آنها را به دادههای شما متصل کند. به این ترتیب، وقتی چیزی را در صفحه وب تغییر میدهید، انگولار میتواند به طور خودکار دادهها را بدون نیاز به بارگیری مجدد کل صفحه بهروز کند. بنابراین، فریمورک Angular به توسعهدهندگان کمک میکند تا با بهبود HTML و مدیریت کارآمد دادهها، برنامههای کاربردی وب مدرن، سریع و تعاملی را آسانتر بسازند.
قابلیتهای فریمورک انگولار
- وباپلیکیشن پیشرو: Angular به شما این امکان را میدهد که بتوانید وب سایتهایی ایجاد کنید که مانند اپلیکیشن عمل میکنند. وبسایتهایی که سریع هستند، میتوانند بدون اتصال به اینترنت کار کنند و به راحتی نصب میشوند.
- برنامههای دسکتاپ: شما میتوانید از فریمورک Angular برای ساخت برنامهها برای سیستمهای عامل مختلف مانند Windows، Mac و Linux و همچنین برای وب استفاده کنید. این بدان معناست که میتوانید از روشهای مشابهی برای ایجاد هر دو نوع برنامه استفاده کنید.
- تولید کد: Angular میتواند قالبهای طراحی شما را به کدهای بسیار کارآمد تبدیل کند که در مرورگرهای وب بسیار سریع اجرا میشود. این قابلیت به وبسایت شما کمک میکند تا به راحتی کار کند.
- تقسیم کد: با قابلیت Component Router انگولار، برنامههای شما به سرعت بارگذاری میشوند؛ زیرا این فریمورک به طور خودکار کد شما را به قطعات کوچکتر تقسیم میکند. این بدان معناست که کاربران مجبور نیستند مدت زیادی منتظر بمانند تا برنامه شما شروع به کار کند.
- قالبها: با استفاده از دستورالعملهای قالب ساده و قدرتمند میتوانید به راحتی قسمت بصری برنامه خود را ایجاد کنید.
- Angular CLI: ابزارهای خط فرمانی انگولار شروع ساخت برنامه را آسان میکند، ویژگیهای جدید اضافه میکند و برنامه را برای استفاده سریع آماده میکند.
- انیمیشن: Angular یک راه ساده برای ایجاد انیمیشنها و حرکات فانتزی در برنامه شما با کد بسیار کم ارائه میدهد.
- دسترسپذیری: Angular ساخت برنامههای قابل استفاده برای افراد دارای معلولیت را آسانتر میکند. این فریمورک، ابزارها و دستورالعملهایی را ارائه میدهد تا مطمئن شود برنامه شما میتواند توسط همه استفاده شود، از جمله کسانی که به صفحهخوانها متکی هستند یا نیازهای ویژه دیگری دارند.
مزایای فریمورک انگولار | کاستیهای فریمورک انگولار |
|
|
۲- فریم ورک جاوا اسکریپت ریاکت (React)
فریمورک React که توسط فیسبوک ایجاد شد، خیلی سریع بین توسعهدهندههای نرمافزار محبوبیت پیدا کرد. این فریمورک برای توسعه و راهاندازی رابطهای کاربری پویای صفحات وب با ترافیک ورودی بالا استفاده میشود. ریاکت، از یک DOM مجازی استفاده میکند؛ از این رو، ادغام آن با هر برنامهای سادهتر است.
قابلیتهای فریمورک ریاکت
- Declarative: فریمورک ریاکت به ایجاد رابطهای کاربری تعاملی و پویا برای وبسایتها و اپلیکیشنها کمک میکند.
- DOM مجازی: فریمورک React از قابلیتی به نام DOM مجازی برای نمایش عناصر واقعی صفحه وب استفاده میکند. این کار مانند گرفتن یک کپی از صفحه وب واقعی در حافظه است.
- مدیریت رویداد: React دارای سیستم رویداد مخصوص به خود است که مدیریت تعاملات کاربر مانند کلیکها و ورودی را آسان میکند. این قابلیت در مرورگرهای مختلف وب به خوبی کار میکند.
- JSX: قابلیت JSX راهی برای نوشتن کامپوننتهای React شما است که بسیار شبیه به HTML معمولی است.
- عملکرد: React سریع طراحی شده است. این فریمورک از یک جریان داده یک طرفه و ساختاری به نام Flux برای مدیریت نحوه بهروزرسانی دادهها در برنامه شما استفاده میکند و داشتن تجربه کاربری روان را تضمین میکند.
- React Native: این قابلیت ویژهای از React است که به شما امکان میدهد اپلیکیشنهای موبایلی را با React بسازید.
- Component-Based: در React همه چیز به قطعات کوچکی به نام کامپوننت تقسیم میشود. هر جزء بخشی از تصاویر و تعاملات صفحه وب را مدیریت میکند و ساخت و مدیریت رابطهای کاربری پیچیده را آسانتر میکند.
مزایای فریمورک ریاکت | کاستیهای فریمورک ریاکت |
|
|
۳- فریم ورک جاوا اسکریپت Vue.js
چارچوب جاوا اسکریپت Vue.js که در سال ۲۰۱۶ توسعه یافته است، به خوبی توانسته راه خود را به بازار باز کرده و با ارائه ویژگیهای متعدد ارزش خود ثابت کند. قابلیت ادغام دوگانه این فریمورک یکی از جذابترین ویژگیها برای ایجاد یک SPA سطح بالا است. Vue.js یک پلتفرم قابل اعتماد برای توسعه بین پلتفرمی است.
قابلیتهای فریمورک Vue.js
- DOM مجازی: Vue.js از یک DOM مجازی که یک کلون از عنصر DOM اصلی است، استفاده میکند.
- Data Binding: این ویژگی دستکاری یا تخصیص مقادیر به ویژگیهای HTML را تسهیل میکند.
- انتقال و انیمیشن CSS: فریمورک Vue در زمان اضافه کردن، بهروزرسانی یا حذف از DOM، چندین روش برای اعمال یک انتقال به عناصر HTML دارد.
- الگوها: Vue قالبهای مبتنی بر HTML را ارائه میکند که DOM را با دادههای نمونه Vue.js پیوند میدهد. قالبها در توابع Virtual DOM Render کامپایل میشوند.
- پیچیدگی: Vue.js از نظر API و طراحی ساده است. یک توسعهدهنده وب میتواند اپلیکیشنهای ساده را در یک روز بسازد.
مزایای فریمورک Vue.js | کاستیهای فریمورک Vue.js |
|
|
۴- فریمورک جاوااسکریپت امبر جیاس (Ember.js)
Ember.js در سال ۲۰۱۵ وارد بازار شد و از آن زمان به بعد با ارائه کاربردهای وسیع خود، محبوبیت زیادی کسب کرده است. Ember.js از بایندینگ دو طرفه داده پشتیبانی میکند و این باعث میشود که یک پلتفرم قابل اعتماد برای مدیریت رابطهای کاربری پیچیده باشد. جالب است بدانید وبسایتهای محبوبی مانند LinkedIn، Netflix و Nordstrom از فریمورک Ember.js برای توسعه استفاده میکنند.
قابلیتهای فریمورک Ember.js
- سهولت استفاده: با استفاده از امبر جیاس، میتوانید وباپلیکیشنهای قابل استفاده ایجاد کنید که نگهداری آنها آسان است.
- ویژگیهای HTML و CSS: این فریمورک HTML و CSS مدل توسعه را در هسته ارائه میدهد.
- Instance Initializers: چارچوب Ember برای کلاسها instance initializerها را فراهم میکند.
- مسیرها: Ember.js مسیرهایی را ارائه میدهد که از ویژگیهای اصلی مورد استفاده برای مدیریت URL هستند.
- اشکال زدایی: Ember.js دارای ابزار Ember Inspector برای اشکالزدایی برنامههای مبتنی بر Ember است.
- الگوسازی: Ember.js از الگوهایی استفاده می کند که در صورت تغییر محتوای برنامهها، به بهروزرسانی خودکار مدل کمک میکند.
مزایای فریمورک امبر جیاس | کاستیهای فریمورک امبر جیاس |
|
|
۵- فریمورک جاوااسکریپت Meteor
چارچوب Meteor کاربردهای مختلفی دارد که بخش قابل توجهی از توسعه نرمافزار را پوشش میدهد. توسعه Back-end، مدیریت پایگاه داده، منطق تجاری و رندر فرانتاند از کاربردهای این فریمورک هستند.
قابلیتهای فریمورک Meteor
- راه حل Full-Stack: فریمورک Meteor یک راه حل فولاستک برای توسعه و استقرار وباپلیکیشنها است.
- اکوسیستم توسعه: Meteor.js یک اکوسیستم توسعه ایزومورفیک منبع باز (IDevE) است. این فریمورک ساخت وباپلیکیشنهای بلادرنگ (Real-Time) را از ابتدا تسهیل میکند، زیرا شامل تمام اجزای front-end و back-end لازم است.
- کد جاوا اسکریپت ایزومورفیک: از همین کد میتوان در فرانتاند، بکاند و برنامههای موبایل و وب استفاده کرد. این چارچوب توسعهدهندگان را از نیاز به نصب و پیکربندی مدیرهای ماژولهای مختلف، کتابخانهها، درایورها، APIها و موارد دیگر نجات میدهد.
- راه حل فرانتاند: Meteor یک چارچوب توسعه front-end به نام Blaze.js ارائه میدهد که ویژگیهای مفیدی را به همراه دارد. همچنین با فریمورکهای پیشرفته مدرن محبوب مانند Backbone.js ادغام میشود تا نتایج بهتری به دست آورد.
- یکپارچه سازی پایگاه داده: Meteor.js از هر پایگاه دادهای با درایور Node.js پشتیبانی میکند. MongoDB معمولا استفاده میشود.
مزایای فریمورکMeteor | کاستیهای فریمورک Meteor |
|
|
۶- فریم ورک جاوا اسکریپت Mithril
یک چارچوب جاوا اسکریپت سمت کلاینت است که عمدتا در توسعه اپلیکیشنهای تکصفحهای استفاده میشود. از آنجایی که هیچ تابعی مشتق شده از یک کلاس پایه وجود ندارد، پیادهسازی چارچوب سادهتر است. این فریمورک کمحجم و سریع است و ابزارهای مسیریابی و XHR را خارج از جعبه فراهم میکند.
قابلیتهای فریمورک Mithril
- اندازه کد: Mithril حدود ۸ کیلوبایت جیزیپ شده است و هیچ وابستگی به کتابخانههای دیگر ندارد.
- معماری: Mithril کلاسهای پایه را برای گسترش ارائه نمیدهد. هنگام اجرای الگوهای اصلی MVC هیچ هزینه عملکرد پنهانی وجود ندارد.
- API کوچک: Mithril یک API فشرده ارائه میدهد و در نتیجه، نیازی به ساخت عملکرد (Functionality) برای هر سناریو نیست.
- Declarative: فریمورک Mithril اعلانی است و پیچیدگی کد را کاهش میدهد.
مزایای فریمورک Mithril | کاستیهای فریمورک Mithril |
|
|
۷- فریم ورک جاوا اسکریپت Node.js
Node.js یک محیط run-time جاوا اسکریپت سمت سرور است که روی پلتفرمهای متقابل کار میکند و منبع باز است. این فریمورک قادر است ورودی/خروجی ناهمزمان را با معماری رویداد محور خود هدایت کند. این برنامه در محیط Runtime جاوا اسکریپت کار میکند و ویژگیهای مشابه JAVA مانند threading، بستهبندی و تشکیل حلقهها را دارد.
قابلیتهای فریمورک Node.js
- سریع: کتابخانه Node.js در اجرای کد سریع است، زیرا بر روی موتور جاوا اسکریپت V8 گوگل کروم ساخته شده است.
- I/O ناهمزمان و رویداد محور: همه APIها ناهمزمان هستند، به این معنی که سرور آن منتظر نمیماند تا API با دادهها برگردد.
- Single-threaded: فریمورک Node.js،همراه با حلقه رویداد، از یک مدل تک رشتهای پیروی میکند.
- بسیار مقیاسپذیر: Node.js از مکانیزم رویدادی پیروی میکند که این امکان را برای سرور فراهم میکند تا به شیوهای غیر مسدود کننده پاسخ دهد، که آن را مقیاسپذیر میکند.
- بدون بافر: وقتی نوبت به آپلود فایلهای صوتی و تصویری میرسد، Node.js زمان پردازش را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. هیچ دادهای را بافر نمیکند و برنامه دادهها را به صورت تکهای خارج میکند.
- منبع باز: انجمن Node.js که متن باز است چندین مدل شگفتانگیز ارائه کرده است که میتوان از آنها برای اضافه کردن قابلیتهای بیشتر به برنامههای Node.js استفاده کرد.
مزایای فریمورک نود جیاس | کاستیهای فریمورک نود جیاس |
|
|
سخن پایانی
وقتی صحبت از توسعه وب میشود، جاوا اسکریپت همچنان زبان غالب است. اما همه فریمورکهای مختلف جاوا اسکریپت کاربرد، مزایا و معایب خاص خود را دارند. بنابراین هنگام فکر کردن به انتخاب یکی از این موارد، این مساله را در نظر داشته باشید.
توجه داشته باشید قبل از انتخاب چارچوب برای برنامه خود، الزامات پروژه خود را به دقت مطالعه کنید؛ زیرا هر فریمورک ویژگیهای منحصر به فردی دارد که ممکن است در طول توسعه به آن نیاز داشته باشید. جدا از ویژگیها، منحنی یادگیری، پیچیدگی، اسناد سازگاری و پشتیبانی جامعه را هم در نظر بگیرید.
در نهایت امیدواریم لیست فریمورکهای پیشنهادی ما برای جاوا اسکریپت به شما کمک کند فریمورک مناسبی برای پروژه خود انتخاب کنید.
منبع: https://www.hackr.io/
دیدگاهتان را بنویسید