توسعه فرانتاند در طول سالهای گذشته بسیار تغییر کرده است. رابطهای کاربری (UI) از یک قالب ساده، به اپلیکیشنهای وبیتبدیل شدهاند که با انیمیشنها و عملکردهای پیشرفته، توجه کاربر را جلب میکنند. ما همه اینها را مدیون جاوا اسکریپت و فریمورکهای فوقالعاده آن هستیم که Vue.js یکی از همین فریمورکهاست. فریمورکی مدرن و جوان که در مدت کوتاهی توانست صدها هزار توسعهدهنده را شیفته خود کند، اما چرا؟ Vue.js چه ویژگی یا مزیتی دارد که تا این حد محبوب شده است؟ در این مطلب از آسا به معرفی فریمورک Vue.js، ویژگیها، مزایا، کاربردها و چالشهای آن خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید.
Vue.js چیست؟
Vue.js یک فریمورک جاوااسکریپت است که بهصورت گسترده در توسعه فرانتاند وبسایتها و اپلیکیشنهای تکصفحهای (SPA) استفاده میشود. Vue.js توسط یکی از توسعه دهندگان Angular در شرکت گوگل، به نام «ایوان یو» توسعه یافت. ایوان یو پس از مدتی کار در گوگل به این ایده رسید که یک فریمورک فرانتاند جدید بسازد. فریمورکی که به اندازه Angular قدرتمند باشد، اما در عین حال سبکتر و منعطفتر و فاقد پلاگینها و مفاهیم غیرضروری Angular باشد.
در حال حاضر میتوانید از Vue.js برای ساخت یک اپلیکیشن تکصفحهای (SPA) تا وبسایتهای بزرگ با پایگاهدادهها و ساختارهای مختلف استفاده کنید. قابلیتهای شگفتانگیز Vue.js آن را به فریمورکی با طیف وسیعی از کاربردها و تواناییها تبدیل کردهاست. بهعنوان مثال با استفاده از این فریمورک، میتوانید بهراحتی کامپوننتهایی ایجاد کنید که در هر جایی کار میکنند و بارها قابل استفاده هستند. در ادامه بیشتر در مورد تواناییهای این فریمورک جذاب صحبت میکنیم.
مزایا و ویژگیهای کلیدی Vue.js
Vue.js در مقایسه با سایر فریمورکها یا کتابخانههای جاوااسکریپت مزایای متعددی دارد که آن را به انتخابی محبوب برای توسعه برنامههای وب تبدیل کرده است. در ادامه به برخی از این مزایا اشاره میکنیم:
یادگیری و استفاده آسان
هدف Vue این است که زندگی توسعهدهندگان را با نوشتن خطوط کد کمتر و در عین حال نتایج عالی، آسانتر کند. به همین دلیل است که برای استفاده از Vue نیازی نیست که یک نابغه کدنویسی باشید. تمام چیزی که نیاز دارید، داشتن دانش پایه از HTML، CSS و جاوا اسکریپت است. علاوهبر این، حتی از ویرایشگرهای کد محبوبی مانند Atom و Sublime Text از Vue پشتیبانی میکنند، بنابراین استفاده از این فریمورک بسیار راحت میشود.
سبک و بهینه
Vue بهگونهای طراحی شده که سبک باشد، به این معنی که بار اضافی غیرضروری روی برنامه شما وارد نمیکند. Vue همچنین اولویت را به بهینهسازی عملکرد میدهد که در کامپوننتهای Vue قابل مشاهده است. این کامپوننتها قطعات کد مستقل و قابل استفاده مجدد هستند که HTML، CSS و جاوا اسکریپت لازم برای رندر کردن بخشی از رابط کاربری را در خود گنجاندهاند. در نتیجه میتوانند بهراحتی بهروزرسانی شوند بدون اینکه تاثیری بر بقیه برنامه بگذارند.
جامعه فعال و مشارکتی
جامعه آنلاین VueJS در زمینه پشتیبانی و توسعه واقعا عالی است. از آنجا که Vue توسط یک شرکت بزرگ مانند فیسبوک یا گوگل پشتیبانی نمیشود و مدل پشتیبانی جمعی دارد، طرفداران وفاداری به خود جذب کرده است. راهنماهای مفید زیادی در دسترس هستند که به شما کمک خواهند کرد تا به پاسخ سوالاتتان دست پیدا کنید.
عملکرد و رندرینگ با استفاده از DOM مجازی
Vue از DOM مجازی برای افزایش عملکرد و رندرینگ استفاده میکند. هنگام رندرینگ صفحات، DOM وارد عمل میشود و صفحات HTML را بهصورت یک ساختار درختی از اشیا نشان میدهد. در هنگام بارگذاری صفحه، مرورگر این اشیا را تولید و بهروزرسانی میکند تا تغییرات ایجادشده توسط توسعهدهنده را نمایش دهد. با این حال، بهروزرسانی کل DOM میتواند وقتگیر باشد. برای حل این مشکل، Vue.js از DOM مجازی استفاده میکند که یک نسخه کپی از DOM اصلی است. این باعث میشود که تغییرات بهطور کارآمدی اعمال شوند، بدون اینکه نیاز به رندر کردن تمام DOM باشد. این امر به توسعه سریعتر، بهبود عملکرد و عملیات سریعتر DOM منجر میشود.
بایندینگ (binding) دوطرفه دادهها
Vue JS ویژگی بایندینگ دوطرفه دادهها را از پیشینیان خود، یعنی Angular به ارث برده است. این قابلیت بین بهروزرسانی دادههای مدل و نمای رابط کاربری یک ارتباط دو طرفه ایجاد میکند. با این کار، فرایند بهروزرسانی اجزای مرتبط اپلیکیشن و بررسی تغییرات دادهها سادهتر میشود. از طرفی، VueJS بهطور خودکار دادهها را با تغییرات اشیا مربوطه در DOM بهروزرسانی میکند. این ویژگی بهروزرسانی دادهها را تسهیل و مدیریت آن را بهطور قابلتوجهی آسانتر میکند.
علاوهبر موارد بالا، Vue از کامپوننتها پشتیبانی میکند و یک مسیریاب داخلی (Vue Route) هم دارد. کامپوننتها به شما امکان ایجاد المانهای سفارشی را میدهند که این المانها را میتوانید در کد HTML بهصورت مکرر استفاده کنید.
معایب و چالشهای VueJS
با وجود تمام مزایایی که بررسی کردیم، این فریمورک با چند چالش مهم روبهرو است که عبارتاند از:
- محدودیت زبانی: VueJS در چین توسعه یافته است و به همین دلیل برخی از مباحث فرومها، توضیحات پلاگینها و مستندات آموزشی به زبان چینی هستند. بنابراین ممکن است برخی از مفاهیم به درستی منتقل نشوند.
- پشتیبانی نهچندان قدرتمند: گفتیم که VueJS به صورت جامعهمحور تامین مالی و توسعه یافته است و پشتیبانی بزرگی ندارد. این موضوع باعث شده تا Vue در مقایسه با ریاکت که فیسبوک را پشت خود دارد، به اندازه کافی پشتیبانی نشود.
- جوان: قبول داریم که Vue یک فریمورک مدرن است اما مدت زمان زیادی از حضور آن در بازار نمیگذرد. این موضوع در کنار پشتیبانی نهچندان قدرتمند باعث شده تا VueJS به اندازه انگولار و ریاکت طرفدار نداشته باشد. البته ویو به سرعت در حال رشد است.
تمام معایبی که در بالا گفتیم بهسرعت در حال برطرف شدن هستند، هر چه که کاربران این فریمورک بیشتر میشوند، محدودیتهای زبانی کمرنگتر، پشتیبانی بیشتر و VueJS بالغتر میشود.
کاربردهای فریمورک VueJS
به لطف انعطافپذیری و قدرت بالای VueJS، این فریمورک در پروژههای بسیار متنوعی استفاده میشود. در حال حاضر شرکتهای بزرگی مانند علیبابا، شیائومی، اپل، بایدو و حتی خود گوگل از Vue در بخشهای مختلف روند توسعه استفاده میکنند. در ادامه به برخی از کاربردهای اصلی Vue اشاره میکنیم:
برنامههای تکصفحهای (SPA)
Vue.js یک ابزار عالی برای ساخت برنامههای تک صفحهای یا همان single-page application است. برنامه تک صفحهای، در حقیقت نوعی برنامه وب یا وبسایت است که تمام محتوا در یک صفحه بارگذاری میشود و تنها قسمتهای خاصی از آن با توجه به رفتار کاربر تغییر میکند. معماری مبتنی بر کامپوننتها و بایندینگ داده واکنشگرا در Vue، بهروزرسانیهای روان و بلادرنگ را بدون نیاز به بارگذاری مجدد کل صفحه امکانپذیر میکند. پینترست، گوگل مپ، جیمیل و توییتر برخی از معروفترین برنامههای تک صفحهای هستند.
برنامههای وب پیشرفته (PWA)
وباپلیکیشن پیشرونده (PWA) یا progressive web app تجربهای شبیه به اپلیکیشنهای موبایل را از طریق مرورگر ارائه میدهند. بسیاری از وبسایتهای خدماتی و فروشگاهی مدرنی که روزانه از آن استفاده میکنید در واقع یک PWA هستند. Vue.js برای توسعه چنین وبسایتهایی بسیار مفید است؛ زیرا میتواند بهراحتی اپلیکیشنهایی بسازد که سریع و سبک باشند. مثلا اگر میخواهید یک فروشگاه آنلاین با تجربهای شبیه به اپلیکیشن موبایل داشته باشید، Vue.js یک فریمورک قدرتمند کارآمد خواهد بود.
توسعه برنامههای موبایل
شما میتوانید از ابزارهای Vue.js مانند NativeScript و Vue Native برای توسعه برنامههای موبایل استفاده کنید. مزیت توسعه نرمافزار موبایلی با Vue این است که شما با یک بار کدنویسی و حداقل تغییرات میتوانید یک اپلیکیشن را برای هر دو پلتفرم اندروید و ios توسعه دهید. چنین رویکردی باعث شده تا Vue برای نمونهسازیهای اولیه هم بسیار مناسب و سریع باشد.
رندر سمت سرور (SSR) برای سایتهای سئومحور
یکی از چالشهای Vue و دیگر فریمورکهای فرانتاند مثل ریاکت، رندرینگ سمت کاربر آنهاست. این موضوع بهخودیخود یک چالش محسوب نمیشود اما با اصول سئو چندان سازگار نیست؛ زیرا باتهای گوگل نمیتوانند کد منبع را مشاهده کنند. Vue.js این چالش را با استفاده از Nuxt.js برطرف کرده است. این کتابخانه به شما کمک میکند تا محتوای وبسایتتان را در سمت سرور رندر کنید و کد منبع HTML را در اختیار کلاینتهای خود از جمله باتهای گوگل قرار دهید. با این تکنیک، گوگل بهراحتی میتواند تمام محتوای وبسایت شما را درک کند و نمره منفی به سئو آن ندهد.
علاوه بر موراد بالا، Vue را میتوان برای توسعه رابطهای کاربری پویا در برنامههای پیچیده مثل داشبوردها و سیستمهای مدیریت مشتری (CRM) و همچنین نمونهسازی سریع و توسعه اولیه استفاده کرد. بنابراین آیا میتوان گفت که Vue از ریاکت بهتر است؟
آیا Vue بهتر از React است؟
Vue و React را میتوان بهعنوان پرطرفدارترین فریمورکها و کتابخانههای جاوا اسکریپت معرفی کرد، اما کدام بهتر است؟ خب اگر یک برنامهنویس باشید، میدانید که چنین سوالاتی اشتباه هستند. با وجود این، هر یک از این ابزارها، برتریهایی نسبت به دیگری دارند که آنها را برای برخی از اهداف توسعه، مناسبتر میکند. ابتدا بیایید نگاهی به جدول مقایسه Vue و React داشته باشیم.
ویژگی | React | Vue.js |
DOM مجازی | دارد | دارد |
کتابخانه رسمی برای توسعه اپلیکیشنهای موبایل | React Native | NativeScript |
متن باز (Open Source) | بله | بله |
خالق | فیسبوک- جوردن واک | ایوان یو |
تاریخ انتشار | ۲۰۱۳ | ۲۰۱۴ |
سینتکس | JSX | JSX – HTML |
تعداد وبسایتهای توسعه یافته | ۱۲ میلیون | ۳ میلیون |
ویژگیهای مهم | سبک و الگوهای برنامهنویسی زیبا – اکوسیستم غنی – استفاده گسترده | سبک و الگوهای برنامهنویسی زیبا – منحنی یادگیری آسان- انعطافپذیری بالا |
مهمترین وبسایتهای توسعه یافته | Atlassian، اینستاگرام، Airbnb، پینترست، نتفیلیکس، Dropbox، اوبر، Reddit | گوگل , Wizz Air, نیتندو, علی بابا, Vice, نتفیلیکس, Euronews |
شباهتهای Vue.js و React
همانطور که در جدول بالا مشاهده کردید، Vue.js و React شباهتهای زیادی دارند. هر دو از Virtual DOM برای بهینهسازی عملکرد استفاده میکنند. معماری مبتنی بر کامپوننت نیز در هر دو وجود دارد، که به توسعهدهندگان امکان میدهد رابطهای کاربری را به بخشهای کوچکتر و قابلاستفاده مجدد تقسیم کنند. همچنین، تمرکز هر دو فریمورک بر لایه نمایش (View Layer) است. در نهایت، هر دوی این ابزارها، با سینتکس ساده خود میتوانند به یادگیری و توسعه سریعتر کمک کنند.
تفاوتهای Vue.js و React
خب، تفاوت این دو ابزار چیست؟ تفاوت مهم اول در محبوبیت و جامعه کاربران این دو است؛ تعداد سوالات مطرح شده در Stack Overflow برای ریاکت به ۴۷۰ هزار سوال میرسد، در حالی که این عدد برای Vue حدود ۱۰۶ هزار است. عملکرد و مقیاسپذیری این دو ابزار هم تا حدودی با هم متفاوت است. معمولا Vue.js برای پروژههای کوچکتر و تعاملی مناسبتر است و مقیاسپذیری بالایی برای کاربران تازهکار فراهم میکند، در حالی که React با ابزارهای متنوع و قدرتمندتر، توسعه پروژههای بزرگی مانند فیسبوک را ممکن کرده است. در نهایت، همانطور که در جدول بالا میبینید، ریاکت در بیش از ۱۲ میلیون وبسایت مورد استفاده قرار گرفته اما این عدد برای Vue حدود ۳ میلیون تخمین زده میشود.
در مجموع:
- Vue سادهتر، سبکتر و یادگیری آن راحتتر است.
- React انعطافپذیری بالاتر و امکانات بیشتری برای پروژههای پیچیده دارد.
در نهایت، هر دو فریمورک قدرتمند هستند و انتخاب یکی از آنها به نوع پروژه و نیازهای شما بستگی دارد.
سخن پایانی
بهعنوان یک توسعهدهنده وب، گاهی اوقات به ابزارهایی نیاز داریم که قدرتمند و انعطافپذیر باشند اما با قوانین دستوپاگیر و پیچیدگیهای غیرضروری، روند توسعه را کند نکنند. Vue JS ساخته شد تا چنین ابزاری باشد، فریمورکی که میتواند تجربهای لذتبخش از توسعه را با سادگی، عملکرد و انعطافپذیری ترکیب کند. شما چطور فکر میکنید؟ آیا Vue JS میتواند انتخاب اول توسعهدهندگان وب باشد؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منابع:
سوالات متداول
– در React، Vue.js به عنوان یک فریمورک کامل عمل میکند و نیازی به ابزار اضافی مانند Redux ندارد، درحالیکه React یک کتابخانه است.
– در Angular، Vue.js سبکتر و یادگیری آن سادهتر است، اما Angular برای پروژههای پیچیدهتر با قابلیتهای گسترده مناسبتر است.
– ساختار مقیاسپذیر برای مدیریت آسان کامپوننتها
– عملکرد بالا با Virtual DOM
– ابزارهای رسمی مانند Vuex و Vue Router
– انعطافپذیری بالا برای یکپارچهسازی
بله، با ابزارهایی مانند NativeScript-Vue، Quasar و Capacitor میتوان اپلیکیشنهای موبایل نیتیو یا هیبریدی توسعه داد.
دیدگاهتان را بنویسید